Засукано 2019 Мерло/Рубин/Каберне совиньон

  • Марка: Ялово
  • Кат. номер:91205

Винарна Ялово - бутикова изба

ЗАСУКАНО – гайтаните от близкото до Ялово Килифарево са били еталон за най-добро качество. От там идва израза „усукано по килифарски“. Гайтан се прави като се преплитат и прекръстосват вълнени нишки, засукват се. Във виното са преплетени няколко сорта, различни тероари, характери и техники на винификация. Така засукано, като шарен гайтан, виното внася цвят и радост и в делник, и в празник.
ЛОЗЯ Има участие на всички парцели с червени сортове, с които Винарна Ялово работи.
ВИНИФИКАЦИЯ Виното е купаж от няколко различни партиди, направени в духа на традиционните стари технологии за червено вино. След купажиране виното отлежава 6 месеца в дъбова каца от български дъб.
КАТЕГОРИЯ сортово вино без ЗГУ/ЗНП
АЛКОХОЛ 13,7 об.%
рН 3,51
ТИТРУЕМА КИСЕЛИННОСТ 5,4 г/л
ЦВЯТ Искрящ и плътен рубинено-червен
НОС Преобладават аромати на горски плодове – малина, ягода и черна боровинка, които се вплитат с нотки на черен пипер, мащерка и сушена слива.
ВКУС Плътно и заоблено червено вино. Структурата е мощна, със солидно съдържание на танини, но тялото е обло и сочно. В интензивния вкусов аромат преобладават нотки на малина, черна череша и подправки.
СЪЧЕТАНИЕ С ХРАНА Подходящо е за месни ястия от свинско, говеждо, агнешко и други като скара, кебап, задушено, както и с колбаси и наденици. Също така с традиционните български ястия – зрял боб яхния, сарми, пълнени чушки. Съчетава се добре и със зрели сирена.