Коломба Паскуале - Великденският гълъб

Коломба Паскуале - Великденският гълъб

5 април 2021
  • Сподели:
ВЕЛИКДЕНСКИЯТ ГЪЛЪБ
 
Коломба Паскуале - Великденският гълъб
 
Италиански козунак
 
Коломба е за Великден това, което е панетоне за Коледа. 
Докато двата сладки празнични хляба споделят подобен стил тесто, осеяно със захаросани цитрусови плодове, коломбата е с форма на гълъб и ароматизирана с бадеми.
Colomba Pasquale е изпълнен с ценно съдържание, за да внесете една от италианските традиции във вашата къща по време на Великден, да споделите с любимите си роднини и приятели.
 
Colomba Pasquale (също Colomba di Pasqua) е естествено втасан козунак с мека текстура. В Италия  традиционно се ядат по време на Великден / Пасха (италиански: Pasqua), което доведе до до името му „Коломба Паскуале“ („Великденски гълъб“). Това е деликатен и ароматен козунак, изпечен в елипсовидна форма, подобна на гълъб, в цяла Италия. Colomba Pasquale е регистриран RAT продукт, което означава, че неговите характеристики и съставки се регулират от италианското законодателство, а опаковката му трябва да съдържа думата „Colomba“ съгласно същите разпоредби. Формата на Коломба Паскуале е непроменена, тъй като е стандартизирана през 30-те години. По това време обаче съставките са били просто брашно, яйца и мая. От 1944 г. започват да се разпространяват рецепти, които по-често се срещат днес в Италия.Те включват използването на стафиди, захаросани плодови кори, глазура, марципан и амарето.
 
Традиционните италиански великденски сладкиши малцина въплъщават такава символична сила като безпогрешната „коломба“ (което означава „гълъб“ ). Очевидно за своята форма тази козунак представлява символ на мир и любов, ограден от яйце, което представлява Възкресението в християнската традиция
Произходът на този традиционен Великденски десерт е обвит в легенди. 
Най - популярната от тях датира още от 6 век след новата ера, по време на царуването на кралица Теодолинда, която поканила на богата вечеря Свети Коломбано и неговите ученици. Масата била отрупана предимно с вкусно приготвени меса. Но тъй като било по времето на Великденските пости и не било петък, светията не можел да си позволи да яде месо.Не желаейки да обиди кралицата, той помолил за разрешение да благослови храната. Вдигнал ръка, прекръстил месото и станало чудото. Забранените по време на пости ястия се превърнали в прекрасни сладкиши във форма на гълъб. 
Така традиционият италиански козунак получил името Коломба (гълъб).
 
Всяка година с нетърпение очакваме завръщането на  la colomba di Pasqua или „великденския гълъб“. В Италия тази занаятчийска козунак е знак на пролетта.
Вкусна сама по себе си, коломба често се сервира с пресни плодове, полети с тъмен шоколад, омесени в сладки намазки или в комбинация с бита сметана
Италианците дори ще се насладят на парче с кафе за закуска или следобедна закуска! Любимо споделяне с приятели в Италия е  празничния козунак с чаша просеко или десертно вино.
 
Великденския пухкав козунак традиционно се прави с високо качество на брашно,  фермерски пресни яйца , захар, масло, мая естествена и са необходими поне 30 часа, за да се издигне. След като втаса, тестото се изпича в емблематичната форма на гълъб и накрая се залива с перлена захар и бадеми.
Ако сте нетърпеливи да опитате  великденски козунак  Коломба, пак ще трябва да изчакате  поне още осем до десет часа, докато се охладят напълно. Охлаждането - както всички други стъпки в процеса в Коломба - не може да се ускори, тъй като температурата трябва да е еднаква в целия хляб, преди да може да се увие.
След като веднъж бъде увит, козунакът Коломба ще издържи до шест месеца и няма да мухляса!
 
Елегантно опакованите козунаци и торти  се правят уникални подаръци - или вашето любимо пролетно лакомство
Насладете се на парче самостоятелно;  с кафе за следобедно закуска ; или поръсете с тъмен шоколад или пресни плодове за десерт. 
Открийте магията на Великден с КЛАСИЧЕСКАТА КОЛОМБА
Ако искате да се насладите на Коломба този Великден, вижте тук и си изберете ,и можете да изпратите директно до вратата си от Италия или подарък на приятели.